מה זה תחקור ואיך זה קשור לפסיכומטרי?
תחקור הינו בדיקה מעמיקה של תשובותיכם ושגיאותיכם בכל מקבץ או סימולציה, ואף בכל שאלה בודדת באשר היא. בין אם זו הפעם הראשונה שאתם לומדים לבחינה הפסיכומטרית, ובין אם כבר ניגשתם בעבר – תחקור נכון הוא המפתח לשיפור ולהצלחה בבחינה.
בדיקה מעמיקה של תשובותיכם תאפשר לכם להבין את הגורמים שהובילו אתכם להצלחה או לכישלון בשאלה מסוימת, כמו גם את המקור לקשיים שלכם בנושאי הבחינה השונים. לעומת זאת, בדיקה שטחית של מפתח התשובות בלבד תביא לטעויות חוזרות ונשנות מסוגים מסוימים, כך שמידת ההצלחה שלכם במקבץ או הסימולציה הבאה תהיה דומה. לכן, עליכם ללמוד כיצד לתחקר בצורה נכונה את השאלות, את מקבצי התרגילים ואת הסימולציות.
לנוחיותכם
סרטון הסבר על תחקור במהלך הלמידה לפסיכומטרי וכן לשימושכם
טופס תחקור סימולציה.
מהם חמשת שלבי התחקור בעת פתרון שאלות פסיכומטרי?
חמשת השלבים הם: בדיקה במה טעיתי ובמה צדקתי, פתרון חוזר של השאלות בהן טעיתי, בדיקה חוזרת האם הפעם צדקתי, קריאת הפתרון המלא מהספר, השוואה בין הפתרון בספר לדרך הפתרון שלי. ובפירוט:
1. יש לבדוק את אינדקס התשובות הנכונות, ולסמן נכון/לא נכון ליד כל שאלה שפתרתם. שימו לב: בשלב זה אסור עדיין לבדוק את ההסברים המפורטים לשאלות.
2. את השאלות בהן טעיתם עליכם לנסות לפתור שוב, לבד וללא הגבלת זמן, מבלי שרשמתם לעצמכם מה אמורה להיות התשובה הנכונה לפי אינדקס התשובות. עליכם לנסות ולהגיע לפתרון הנכון מתוך ידיעה שהתשובה שסימנתם קודם אינה התשובה הנכונה.
3. לאחר שפתרתם את השאלות בהן טעיתם, עליכם לבדוק שוב באינדקס התשובות כדי לבדוק האם הפעם הצלחתם להגיע לתשובה הנכונה, וכך חוזר חלילה ככל שהזמן מאפשר לכם. נפיק ונרוויח הרבה יותר מהשאלה אם נגיע בעצמנו לפתרון הנכון.
4. יש לקרוא את הפתרון המלא מהספרים.
5. יש לבצע השוואה בין הפתרון המלא שמופיע בספר לבין הדרך בה פתרתם את השאלה. גם אם אופן הפתרון שלכם זהה לפתרון אשר מופיע בספר, עליכם לבדוק כי לא ביצעתם טעויות בתהליך הפתרון. במידה ואופן הפתרון שלכם שונה מהפתרון אשר מופיע בספר, עליכם לבדוק כי אופן הפתרון שלכם נכון. בדקו אם לא חרגתם מכללי הנושא בו השאלה עוסקת. נסו למצוא שאלות דומות באותו נושא, להן פתרון דומה לפתרון שלכם. אם אינם בטוחים בנכונות הפתרון שלכם, מומלץ להיעזר במדריכים שלנו.
כיצד תחקור נכון מוביל לשיפור?
כדי להשתפר וללמוד בצורה יעילה נאבחן את סוג הטעויות שלנו כדי להימנע מהן בעתיד: אם מדובר בטעויות מקצועית, יש לבצע חזרה מקיפה על חומר הלימוד עד שנשלוט בו בצורה מלאה. לעתים הטעויות שלכם יהיו טעויות לא מקצועיות: תחת סוג זה נכללות כל הטעויות שעשינו "בטעות", מחוסר תשומת לב, מעבודה פזיזה ולא מסודרת: טעויות חישוב, טעויות סימון (פתרתי נכון וסימנתי תשובה לא מתאימה), לא עניתי על מה שנשאלתי, לא קראתי נכון את הנתונים, פספסתי מילים בשאלה.
ההתמודדות עם טעויות לא מקצועיות היא לעתים קשה יותר מההתמודדות עם טעויות מקצועיות. על מנת להימנע מטעויות אלה, נאבחן בדיוק מה הכשיל אותנו. אם עבדנו בצורה חפוזה, נאט את הקצב. אם הייתה לנו טעות חישוב, נעבוד בשלבים מסודרים, נימנע מביצוע חישובים בראש (נכתוב אותם בדף), נעבוד על הטכניקה שלנו (במידת הצורך גם נשנן חישובים מסוימים). אם טעינו בסימון, נקפיד על עבודה מסודרת. אם לא ענינו על מה שנשאלנו, נדגיש את הדבר עליו אנו נשאלים. אם פספסנו חלק בשאלה – יש לקרוא את כל השאלה ורק לאחר מכן להתחיל לתכנן את הפתרון.
מה זה מחברת דגשים ומה כותבים בה?
כדי לא לחזור על אותה טעות פעמיים ננהל מחברת דגשים. במחברת זו נכתוב למה טעינו ומה עלינו לעשות כדי להימנע מטעויות אלה בעתיד (רצוי שהלקח יהיה על דרך החיוב). במחברת הדגשים יש להתנסח במילים פשוטות ובשפה שלנו. אם אנו מזהים טעות חוזרת – נדגיש אותה ונחשוב על דרכים נוספות להימנע ממנה. מדי כמה ימים נקרא את הלקחים שהפקנו ונוודא שאנחנו מיישמים אותם.
במחברת הדגשים עליכם לכתוב לעצמכם באופן ברור מה הנקודות לשיפור לקראת הפעם הבאה. התחקור הוא האמצעי שעוזר לכם להגיע אל המטרה ולכן כדאי שתתיידדו עם תהליך התחקור ותהפכו אותו לחלק בלתי נפרד מתהליך הלמידה. במה טעיתי, למה טעיתי, כיצד עלי לוודא שלא אטעה בזה שוב.
לפני המשימה הבאה - לדוגמה פתרון נוסף של מקבצים מאותו סוג שאלות, עליכם לעבור על מחברת הדגשים ולהתרענן בלקחים שהפקתם הן בפן המקצועי והן בפן המנטלי.
מה כדאי לי לתחקר במהלך הלמידה לפסיכומטרי?
הכל. החל מהפרט הכי קטן שהוא הביצועים שלי בשאלה בודדת, המשך למקבץ, לסוג שאלות, לסוג טעויות, לתחום, וכלה גם בפן המנטלי שלי ואיך הוא בא לידי ביטוי לדוגמה בעת פתרון שאלות באנגלית לעומת שאלות בחשיבה כמותית. להיות מודעים לכל מה שעלול לפגוע לנו בציון הפסיכומטרי כדי לנסות לשפר אותו. תחקור של כל פרט מהקטן אל הגדול יכול להבטיח שיפור.