כמה זמן מומלץ להתכונן לפסיכומטרי?
זו שאלה שאין עליה תשובה חד משמעית. בקצרה – זה תלוי בכם ובאילוצים שלכם: כל אחד לומד אחרת ולא כולם יכולים להקדיש את אותו מספר שעות ללמידה ביום. באופן כללי, ההמלצה שלנו היא ללמוד כארבעה חודשים אך ספציפית אם הזמן אינו מאפשר זאת ברור שתקופת הלמידה תתקצר, ומאידך אם יש זמן ניתן אף להאריך את התקופה. תלמידים שניגשים פעם שנייה ומעלה (במועדים עוקבים או קרובים יחסית) ככל הנראה יסתפקו בלמידה של כחודשיים.
האם כדאי לעשות מבחני סימולציה כחלק מההכנה לפסיכומטרי?
חד משמעית כן. סימולציות מאפשרות לנו להתרגל לישיבה ממושכת ללא הפסקות, ללחץ הזמנים ולפתרון שאלות "מעורב" לפי הרכבי הפרקים המופיעים בבחינה. בין אם בחרתם להתכונן לפסיכומטרי בעזרת קורס פרונטלי ובין אם בחרתם בהכנה מסוג למידה עצמית לפסיכומטרי, אנו ממליצים לפתור בחינות סימולציה שמפרסם המרכז הארצי לבחינות ולהערכה, גם אם בחינות אלו כוללות רק 6 פרקים (ללא פיילוט). פתרון של בחינות אמת הינו חשוב מאוד, שכן מדובר בבחינות שהופיעו בעבר והן מספקות אומדן איכותי להצלחתכם בבחינה. שימו לב: גם אם קיבלתם מבחני סימולציה של מכון ההכנה עצמו – אסור לוותר על מבחני סימולציה אמיתיים של המרכז הארצי לבחינות ולהערכה.
מה החשיבות של תחקור סימולציות כחלק מההכנה לפסיכומטרי?
תחקור הינו בדיקה מעמיקה של תשובותיכם ושגיאותיכם והסיבות להן בכל מקבץ או סימולציה, ואף בכל שאלה בודדת באשר היא ובכל נושא. בדיקה שטחית של מפתח התשובות בלבד תביא לטעויות חוזרות ונשנות מסוגים מסוימים, כך שמידת ההצלחה שלכם במקבץ או הסימולציה הבאה תהיה דומה. תחקור הוא המפתח להצלחה. זכרו שחשוב יותר להשתפר מבחינה לבחינה מאשר פשוט לפתור כמה שיותר בחינות. אחרי כל בחינה יש לשפר את הנושאים שעלו בתחקור אשר אלו המקור לקשיים שלכם בנושאי הבחינה השונים. כל עוד לא תעשו כך, יהיה זה כמעט מיותר לבצע בחינת סימולציה נוספת.
מה קצב הלמידה במהלך הכנה לפסיכומטרי?
קצב הלמידה אמור להיות אחיד ככל האפשר, כלומר מאוזן ושקול בין ימים שונים: עדיף לתרגל כל יום מספר נמוך יותר של שעות, מאשר לתרגל פעם אחת בשבוע 15 שעות ברציפות. אמנם ככל שמתקרב מועד הבחינה זה הגיוני שנלמד יותר שעות בכל יום, אך לפחות בהתחלת הלמידה נסו פשוט ללמוד בכל יום מספר זהה יחסית של שעות ולהתרגל לישיבה ממושכת ורציפה. אנו מאמינים שזו הדרך הנכונה ביותר להגיע לבחינה הפסיכומטרית מוכנים, מאוזנים ועם די והותר כוחות להתמודד עם החומר.
איך משלבים הכנה לפסיכומטרי עם עבודה?
זה אפשרי, ואנו בהחלט בעד שילוב עבודה בזמן למידה לפסיכומטרי, כיוון שלמידה אינטנסיבית במשך מספר חודשים ללא "שוברי שגרה" אינה דבר פשוט. שעות עבודה שבמהלכן המוח אינו טרוד בשאלות פסיכומטריות הן מנוחה מצוינת למוח, ותופתעו לגלות, שהלמידה בשעות האחרות הופכת ליעילה ואפקטיבית הרבה יותר. יחד עם זאת, אין צורך להגזים ולהתחיל לעבוד כל יום 10 שעות. 3 משמרות שבועיות הן די והותר, והשתדלו לפרוש אותן על פני כל השבוע, ובצורה חכמה. קרוב לוודאי שאתם מכירים את יכולות הלימוד שלכם, ותוכלו להעריך כמה זמן תוכלו לעבוד מבלי שהדבר ישפיע על ההכנה למבחן הפסיכומטרי.
איך משלבים הכנה לפסיכומטרי עם לימודים בתיכון?
זה אפשרי כל עוד נערכים לכך מבעוד מועד. המזל הוא שלתלמידי תיכון יש יתרון מסוים בהשוואה לתלמידים שסיימו תיכון כמה שנים קודם לכן: תיכוניסטים שניגשים לבחינה הפסיכומטרית נמצאים במסגרת לימודית, מורגלים בשינון ובהתכוננות לבחינות ולכן קל להם יותר להתמודד עם ההכנה לבחינה ועם כמויות החומר שיש לתרגל – בעיקר בחלק של חשיבה כמותית. לרוב תלמידי תיכון יעדיפו לגשת למועד ספטמבר וללמוד אליו במהלך חופשת הקיץ. מועד זה מתקיים מיד לאחר חודשי החופש הגדול, זמן מצוין בו יש חופש ממבחנים ובגרויות וניתן ללמוד ולתרגל לפסיכומטרי. כמו כן, ניתן במהלך כיתה י"ב ללמוד במחצית הראשונה של השנה לקראת מועד אביב (חודש מרץ/אפריל) על מנת להתקבל לעתודה, אך יש לדאוג שהלמידה תהיה במשך יותר חודשים ותאפשר לימוד במקביל ללימודים בתיכון.
כמה שעות ביום צריך להתכונן לפסיכומטרי?
זה תלוי במספר גורמים: פרק הזמן שעומד לרשותכם ללמידה עד הפסיכומטרי, קצב הלמידה האישי שלכם ורמתכם ההתחלתית בשלושת תחומי הבחינה. זו הסיבה שמשך תהליך הלמידה משתנה בין תלמיד לתלמיד וזו הסיבה שפיתחנו את ה"פלקסומטרי" שהוא תכנית פסיכומטרי גמישה שמותאמת בדיוק לצרכים של כל תלמיד ותלמידה. לפי מספר ימי הלימוד "נטו" שיש לכם עד הבחינה ולפי מספר השעות היומיות שבאפשרותכם להקדיש ללמידה, כך ניתן למצוא את המועד המומלץ לתחילת הלימוד, ולהיפך. תלמידים עם לו"ז צפוף (התחייבויות קודמות, צבא, עבודה) שאינם יכולים לשבת מספר שעות רצופות ביום, יעדיפו לפרוס את הלמידה לפרק זמן של 4-5 חודשים וללמוד מעט פחות בכל יום. בכל אופן, מספר השעות המוקדש ללמידה ביום יכול להיות שעתיים, שלוש שעות, חמש שעות ואף יותר, וזה תלוי רק בכם.
האם הכנה לפסיכומטרי ראשון זהה להכנה לפסיכומטרי שני?
בהחלט לא. אם כבר ניגשתם לפסיכומטרי פעם אחת או יותר, אתם בוודאי יודעים מה נקודות החולשה שלכם שכן הן באות לידי ביטוי בציונים בתחומי הבחינה השונים. שימו לב: צריך לתרגל ולחזק את התחומים בהם אנו חזקים כדי להרוויח בהם יותר נקודות, אבל במקביל חובה לחזק את התחומים בהם אנחנו חלשים ולא להזניחם, במיוחד אם באחד מהתחומים יש "נפילה" מהותית שגוררת את הציון שלנו כלפי מטה. כאשר מדובר בהכנה לפסיכומטרי ראשון – ובתקווה אחרון – יש להקפיד על מיצוי הפוטנציאל הפסיכומטרי שלכם, ולהשקיע את כל כולכם בכל סוגי השאלות כיוון שנקודות יכולות לבוא מכל כיוון, וטוב שכך. לא מוותרים על שום נושא!
האם יש הכנה מומלצת לפני קורס פסיכומטרי?
כן. תקופת הלמידה לפסיכומטרי היא אינטנסיבית, לכן כדאי להכין מראש את סביבתכם הקרובה שתהיה מוכנה לכך שאתם עומדים לפני תקופה עמוסה. אין זה אומר שתוותרו על תרבות הפנאי שלכם, אך כנראה שתהיו פחות זמינים לתקופה הקרובה. מעבר להכנה של לוח הזמנים, מומלץ לעשות הכנה לימודית בסיסית שתכניס אתכם לתקופת הלמידה בקלות יחסית ותעזור לכם בהמשך. תחום שכדאי להתחיל לתרגל מבעוד מועד הוא אנגלית. להבדיל מתחומי המילולי והכמותי, פרקי האנגלית אינם בוחנים רק חשיבה, כי אם ידע באוצר מילים, בהבנת משפטים מורכבים, יכולת קריאה, הבנה וניתוח של טקסטים באנגלית. הקדישו לפחות חצי שעה ביום לקריאה רציפה בשפה האנגלית, שתשפר את ההבנה שלכם מתוך הקשר, ותגדיל את אוצר המילים שלכם משמעותית. מי מכם שאוצר המילים שלו בעברית דל יחסית, מומלץ שיתחיל מבעוד מועד לשנן את אוצר המילים שיכול להיות רלוונטי לבחינה. לבסוף, מומלץ לפני הקורס לעשות ריענון של יסודות מתמטיים באלגברה ובגיאומטריה.
האם הכנה לפסיכומטרי אפשרית גם בלמידה עצמאית?
בהחלט כן. למידה עצמית לפסיכומטרי בעיקר מתבטאת בגמישות זמני הלמידה ובשליטה של התלמיד בקצב הלימוד. כך למעשה כל אדם בין אם הוא חייל בשירות, חייל משוחרר, תלמיד תיכון או אדם שעובד במשרה מלאה, יוכל ללמוד בכל שעה שמתאימה לו ולא לפספס שום שיעור או תרגול, בניגוד לקורסים פרונטליים שנערכים בשעות קבועות ולא מאפשרים גמישות. חובה לוודא כי בחרתם חומרי לימוד איכותיים וכי הלומדות השונות שכלולות במחיר (כגון תוכנת מילים או תחקור בחינות) עומדות ברף הנדרש. כמו כן מומלץ לוודא מראש מה סוג התמיכה שתוכלו לקבל ממדריכות או מדריכים מקצועיים.
איך בוחרים קורס הכנה לפסיכומטרי?
הדבר הראשון שאתם צריכים לשאול את עצמכם הוא האם מתאים לכם קורס פרונטלי או קורס אונליין. אחד ההבדלים המשמעותיים הוא שקורס פסיכומטרי אונליין לא מצריך מהתלמידים להגיע למפגשים פרונטליים או להצטרף לשיעורי "זום" בשעות שנקבעו מראש. מאחר שכל החומרים נמצאים אונליין וכן בספרי הפסיכומטרי שתקבלו לאחר הרשמה לקורס, כל תלמיד יכול להתחבר לאתר בכל זמן, בכל מקום ומכל מכשיר שהוא רוצה בהתאם להעדפות, לצרכים וללוח הזמנים האישי שלו. הבדל נוסף הוא העלות של הקורס: לרוב, קורסים שמתקיימים באופן מקוון זולים משמעותית מקורסים פרונטליים מכיוון שחברות הפסיכומטרי שעורכות אותם לא צריכות לכלול במחיר גם הוצאות כמו שכירות כיתות לימוד למשל. לאחר שבחרתם קורס פרונטלי או קורס אונליין, מומלץ לבדוק שספרי הקורס אכן מפורטים ומוסברים כראוי וכמובן שיש אופציה להתייעצות עם מדריכים שיהיו זמינים עבורכם.
האם תמיכת מדריכים הינה הכרחית בזמן ההכנה לפסיכומטרי?
לרוב כן, אך זה תלוי בך. גם בקורסים פרונטליים וגם בקורסים אונליין ישנם מדריכות ומדריכים מקצועיים ומנוסים שיוכלו לענות לכם על כל שאלה שמתעוררת בזמן הלמידה, בין אם מדובר בשאלות על נושאי הלימוד השונים ובין אם בייעוץ והכוונה אישיים. לעיתים תמיכת המדריכים אינה הכרחית, לדוגמא אם ספרי הלימוד שבחרתם מכילים הסברים מפורטים לכל שאלה ושאלה. שימו לב: לא לכולם גישה זו מתאימה ויש שיעדיפו מענה אנושי שמקנה תחושת ביטחון.
האם ניתן לעשות הכנה לפסיכומטרי בזמן הצבא?
התשובה היא כן. הדרך הטובה ביותר ללמוד לפסיכומטרי בזמן הצבא היא באמצעות קורס אונליין. בקורס אונליין החייל אינו כפוף למערכת שעות כיתתית וכך לא ייתכן מצב שהוא מפסיד חומר מסוים, גם הוא משרת ביחידה סגורה עם יציאות משתנות. כמו כן, בשיטת למידה זו הוא לא מבזבז את זמנו בנסיעות לכיתה ובשיבה בכיתה והוא יכול להקדיש מקסימום זמן ללמידה ואף ללמוד בבסיס. הפתרון של ניב רווח עבור חיילים – תוכנת ה"פלקסומטרי", מאפשרת לכל אחד לבחור כמה זמן מראש הוא רוצה להתחיל בלמידה למועד הבחינה ובאיזה ימים בשבוע הוא רוצה ללמוד. בהתאם לאלו המערכת בונה עבורו תוכנית לימודים מותאמת אישית, שמחולקת לפי סדרי עדיפויות וכך למעשה גם בימים עמוסים או לחוצים יש סדר ברור של למידה שמנחה את התלמיד החייל/ת. אנחנו דואגים לתת לחיילים ולחיילות את כל הכלים הדרושים על מנת להצליח בבחינה בצורה הטובה ביותר גם בזמן שירותכם הצבאי בסדיר או בקבע.