פסיכומטרי דורש מהנבחן שמירה על ריכוז לאורך זמן, ערנות והפעלות יכולות קוגניטיביות שונות כמו זיכרון, עיבוד מידע, חשיבה צלולה ומיקוד. מחקרים רבים מעידים על כך כי מעבר להשפעתה של תזונה לקויה על הופעת מחלות שונות, היא משפיעה גם על תפקודנו ברמה הקוגניטיבית, ולמעשה בדיוק אותן יכולות החיוניות לתפקוד אופטימאלי בבחינה הפסיכומטרית הן אלו הנפגעות כתוצאה מתזונה לא-נכונה. תזונה לקויה פוגעת ביכולות הלמידה, פוגעת ביכולת פתרון בעיות, בזיכרון, באינטליגנציה, ביכולתנו לשמור על ריכוז ובסופו של דבר מניב תוצאות נמוכות במבחני הישגים, ביניהם הפסיכומטרי.
בנוסף על האמור, תזונה לקויה נמצאה קשורה גם לעייפות, אשר משפיעה בתורה על התפקוד בבחינה הפסיכומטרית. למרות הנוחות הטמונה בוויתור על ארוחות בעת למידה לפסיכומטרי על מנת להרוויח זמן למידה, יש להקפיד לשמור על תזונה נכונה, שכן אותם חטיפים ואכילה שאינה מאוזנת, יוצרים בסופו של דבר פגיעה בתפקודנו, ולמעשה כל הזמן שנקדיש ללמידה ירד לטמיון, שכן הלמידה לא תהיה איכותית ועל כן גם לא יעילה. חלק נכבד מהקפדה על תזונה נכונה בעת הלמידה לבחינה הפסיכומטרית, ובכלל, קשור להקפדה על שתיה מספקת של מים. אמנם גופנו מסוגל להתקיים גם עם כמות מים נמוכה מזו המומלצת לשתייה מדי יום, אולם המחסור נותן את אותותיו עד מהרה ומביא לפגיעה בתפקודנו הקוגניטיבי, לעייפות, כאבי ראש וסחרחורות, אשר מקשים עלינו הן בזמן הלמידה לפסיכומטרי והן בזמן פתרון הבחינה עצמה, הדורשת, כאמור, שמירה על ריכוז ותפקוד חד וממוקד לאורך מספר שעות ברצף.